07 december: UPDATE CORONAVIRUS COVID-19. Amateurvoetbal herneemt op 14 februari, enkel heenronde wordt afgewerkt

De beslissing is genomen: in het weekend van 14 februari herneemt het amateurvoetbal – dat zijn alle reeksen buiten 1A en 1B. Voetbal Vlaanderen en ACFF, dat de Franstalige clubs vertegenwoordigt, meldt dat alleen de heenronde (vijftien speeldagen) wordt afgewerkt.

Voorlopig is het de clubs uit het amateurvoetbal niet toegelaten – op de negen clubs uit eerste en tweede nationale na die op 9 en 10 januari 2021 de zestiende finales van de Belgische beker spelen – om te trainen of wedstrijden te spelen. Die maatregel loopt voorlopig tot 15 januari.

Als het Overlegcomité die datum niet verlengt, dan kan er vanaf 14 februari weer gevoetbald worden in alle afdelingen, zo kwamen Voetbal Vlaanderen en ACFF daarnet overeen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de kantines terug kunnen opengaan. Het is de enige bron van inkomsten voor de clubs uit het niet-profvoetbal. Het jeugdvoetbal herneemt een week vroeger: in het weekend van 6 februari. 

Een grote meerderheid van de amateurclubs gaf aan dat ze graag de competitie wil hernemen, slechts 19 procent sprak zich uit voor een annulering. Om midweekmatchen te vermijden en min of meer zeker te kunnen zijn dat ze hun competities kunnen uitspelen, opteerden Voetbal Vlaanderen en ACFF ervoor om alleen de heenronde te laten afwerken.

De competitie werd in oktober stopgezet na zes speeldagen maar een hele hoop clubs zat nog maar aan twee matchen – zij moeten die inhalen, in principe op 3, 7, 10, 17 en 24 februari.

Na vijftien speeldagen, wanneer alle clubs één keer tegen elkaar speelden, wordt de eindstand opgemaakt en worden ook de stijgers en dalers aangeduid. Eindrondes worden in dit scenario niet gespeeld. De competities zouden in het weekend van 2 mei afgelopen moeten zijn.

“Dat alleen de heenronde wordt gespeeld, geeft ons wat speling op de kalender en vermijdt dat we midweekmatchen moeten inplannen,” aldus voorzitter Marc Van Craen van Voetbal Vlaanderen.

Bron: HLN https://www.hln.be/belgisch-voetbal/amateurvoetbal-herneemt-op-14-februari-enkel-heenronde-wordt-afgewerkt~ae8248ac/